Erfaringer fra projsketet «Unge stemmer i folkehelsearbeidet»

Unge stemmer

I disse dager lager vi sluttrapporten fra prosjektet «Unge stemmer i folkehelsearbeidet» som er finansiert gjennom Stiftelsen Dam. Vi har tatt en prat med Linn Alvsvåg, 28 år og leder for FHF Ung om arbeidet.

Kan du fortelle litt om prosjektet «Unge stemmer i folkehelsearbeidet»?

«Unge stemmer i folkehelsearbeidet» er et prosjekt vi i FHF Ung sammen med representanter fra Tromsø Ungdomsråd og Troms og Finnmark fylkeskommunale Ungdomsråd gjennomførte i 2023. Vi videreførte arbeidet i Folkehelsekonferansen 2024. Da samarbeidet vi med Ungdomsrådet i Tønsberg kommune og Vestfold fylkesekommune. Prosjektet gikk ut på å identifisere hvilke folkehelseutfordringer unge synes er viktigst, og komme med forslag til konkrete tiltak for å løse disse utfordringene. 

1. Workshop for unge

Måten vi jobbet ut resultatene var gjennom en workshop for unge. Workshopen ble arrangert i sammenheng med den nasjonale folkehelsekonferansen i 2023, i Tromsø. Her var det samlet rundt 40 deltakere i alderen 16-35år, for å sammen finne ut hva som er viktig for unge i folkehelsearbeidet. Du kan se en video fra selve workshopen under.

 

2. Panelsamtale under Folkehelsekonferansen 2023

Utfordringene vi kom frem til, var grunnlaget for en panelsamtale som ble holdt i plenum på Folkehelsekonferansen 2023. Denne panelsamtalen har også blitt dokumentert, og jeg vil virkelig anbefale å se den!

3. Invitert i samtale med statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt

Etter konferansen inviterte statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt representanter for prosjektet til sitt kontor for en utdypende samtale. Det var interessant der temaer som medbestemmelse, alkohol- og rusmidler, skolemat, psykisk helse var sentrale temaer. To av hans rådgivere deltok også på møtet og vi fikk virkelig en følelse av at vi ble lyttet til, og forstått. Du kan se bilde fra møtet øverst i artikkelen.

4. Veileder

Etter selve gjennomføringen ble det skrevet en veileder. Målet med veilederen er å dele erfaringer fra prosjektet, og komme med nyttige tips og triks til de som ønsker å gjennomføre lignende medvirkningsworkshops. Du kan laste ned veilederen her

5. Videreføring i 2024

Styret for Folkehelseforeningen så merverdien av å ha med ungdom i alle prosesser og besluttet seg for å videreføre deler av prosjektet i gjennomføringen av Folkehelsekonferansen 2024. Representanter fra FHF Ung og ungdomsrådene i Tønsberg kommune og Vestfold fylkeskommune bidro i planleggingen av konferansen. De hadde også ansvar for innhold og gjennomføring av tre parallelle seminarer. Disse var noen av som hadde flest deltakere og som det ble mest referert til etter konferansen.

Det er nå vedtatt at unge skal være en del av konferansekomiteen i planleggingen av Folkehelsekonferanser i fremtiden.

Hva har prosjektet bidratt til?

Prosjektet har bidratt til kunnskap om hva unge faktisk bryr seg om i folkehelsearbeidet. Jeg tenker at dette er et viktig arbeid og en viktig kunnskap vi nå besitter. Det er unge selv som har kommet frem til disse utfordringene, og da er det viktig at vi tar det på alvor! Vi har også fått dele resultatene på flere ulike arenaer, blant annet på Helse- og omsorgsdepartementet og hos Helsedirektoratet.

Hva var vanskelig?

Den største utfordringen i prosjektet har nok vært fysisk avstand, og at all planlegging måtte skje digitalt. Vi har heldigvis vært en fleksibel gruppe som er gode på digitale flater, men vi manglet nok litt de gode diskusjonene som oppstår i en planleggingsfase dersom vi hadde møttes fysisk. Vi klarte likevel å få til et godt prosjekt, sammen med travle (les; engasjerte) ungdommer!

Hva var morsomt?

Det har vært utrolig lærerikt å jobbe med et slikt prosjekt. Å få samarbeide med engasjert ungdom og unge voksne er nok det jeg synes har vært mest givende. Det er også veldig artig at resultatene vi har kommet frem til faktisk blir lyttet til. Nå er planen å jobbe enda videre med resultatene fra prosjektet, slik at vi får brukt erfaringene og kunnskapen best mulig! 

Hva er din driver – Hvorfor vil du gjøre dette?

Jeg synes det er utrolig viktig å ivareta unges stemme i folkehelsearbeidet. De unge er fremtiden, og ser gjerne på utfordringer og muligheter på en litt annerledes måte. Dette er med på å skape vekst og utvikling, og sørge for at det arbeidet som blir gjort er målrettet og treffende. Folkehelsearbeidet krever langsiktig tenkning, og dess tidligere vi involverer de unge, dess mer bærekraftig folkehelsearbeid vil vi kunne oppnå! 

Vi takker Linn og alle unge personer som har deltatt og bidratt i prosjektet.

Dere har gjort en fantastisk jobb!

Dette kan også være aktuelt for deg:

Nye medlemmer betaler medlemskontingenten for 2025 allerede nå! | Folkehelseforeningen

Folkehelseforum sine reaksjoner på regjeringens forslag til statsbudsjett 2025 | Folkehelseforeningen

Folkehelsekonferansen 2025, Kristiansand, 16. – 17. oktober 2025 | Folkehelsekonferansen

Vi bruker cookies for å kunne gjøre brukeropplevelsen bedre for deg