Faglunsj og debatt på Stortinget: Matsystemer, 13.05.25

Kragero: The Norwegian Farmer's Market - Bondens marked, retail outlet for short-range food , where the products are locally produced manufactured the goods themselves.

Tidspunkt: 10.30 – 12.30, tirsdag 13. mai 2025

Sted: Stortinget

Arrangører: Folkehelseforeningen

Vertskap: Miljøpartiet De Grønne

Påmelding: Du melder seg på her senest fredag 9. mai 2025

OBS! Du må være påmeldt, møte opp i god tid og ha med «fysisk» legitimasjon for å slippe inn

Folkehelseforeningen er medlem i European Public Health Association. Sammen med alle europeiske land markerer vi 2025 European Public Health Week med faglunsjer og politisk debatt. Tre av dem blir avholdt inne på Stortinget.

Andre møter i løpet av uken:

Digital lunsj 12.05.25: ABC for god psykisk helse – ny nasjonal folkehelsekampanje | Folkehelseforeningen

Faglunsj og debatt på Stortinget: Aktiv aldring, 14.05.25 | Folkehelseforeningen

Faglunsj og debatt på Stortinget: Alkohol og rusmidler i de unges perspektiv, 15.05.25 | Folkehelseforeningen

FNs definisjon av bærekraftig matsystem: Et system som tar vare på matsikkerhet og sikrer økonomisk, sosialt og miljømessig grunnlag for framtidige generasjoner

Matsystem inkluderer alle aktiviteter og prosesser knyttet til produksjon, prosessering, distribusjon, konsum og avfallshåndtering av mat. Disse systemene er komplekse nettverk som forbinder landbruk, næringsmiddelindustri, transport, handel og forbrukere, både nasjonalt og internasjonalt. Det enkelte lands matsystemer påvirker global folkehelse og klima.

Det kan være store utfordringer i norsk matproduksjon, men det går. Bildet er tatt i Aurland, Sogn og Fjordane

Program

10.30: Dørene åpnes – lunsj og tid til å bli kjent

11.00: Velkommen. Kristoffer Robin Haug Miljøpartiet De Grønne, Annica Øygard og Lasse Hemindal, Folkehelseforeningen

  • Det store samspillet – Matsystemer i et internasjonalt perspektiv, med utgangspunkt i forskningen fra EAT-Lancet 1 v. Ellen Wright, Senior Science Officer, EAT Forum
  • Utvikling av et bærekraftig kosthold sett i lys av sosiale helseforskjeller v. Laura Terragni, professor, og Marianne Morseth, førsteamanuensis- Fakultet for helsevitenskap Oslo MET fakultet for helsevitenskap Oslo MET  
  • Bærekraftige matsystemer i fylker og kommuner. v. Christine Hvitsand, Seniorforsker PhD, ressursøkonom, Telemarkforsking
  • Bærekraftig kosthold i barnehager og skoler – utfordringer og gleder v. Kathrine Martinsen, daglig leder Folkelig
  • Det norske matsystemet – hvordan integrere jordbruk, klima, miljø og folkehelse? v. Klaus Mittenzwei, Seniorforsker PhD, jordbruksøkonom, Ruralis
  • Bonden, den viktige aktøren i det bærekraftige matsystemet v. Anders Klemoen, generalsekretær Norske bonde og småbrukerlaget

12.10: Dialog – hvordan påvirker denne kunnskapen ditt partis politikk?

Leder av debatten: Lasse Heimdal, styreleder for Folkehelseforeningen og generalsekretær i Besteforeldres Klimaaksjon

Bekreftede partier:

  • Kristoffer Robin Haug, Miljøpartiet De Grønne
  • Wenche Westberg, tidligere statssekretær i Landbruk og Mat Departementet, Senterpartiet
  • Alfred Jens Bjørlo, Næringskomiteen, Venstre
  • Geir Jørgensen, Næringskomiteen, Rødt

Vi oppdaterer med navn og flere partier når vi får bekreftelse på deltakelse.

12.30: Møtet avsluttes og tid til «etter-prat»

Hjertelig velkommen!

Dette kan også være interessant for deg: Folkehelsekonferansen 2025, Kristiansand, 16. – 17. oktober 2025 | Folkehelsekonferansen

Vi bruker cookies for å kunne gjøre brukeropplevelsen bedre for deg