Om prosjektet
Denne veilederen er en del av prosjektet “Unge stemmer i folkehelsearbeidet”, ledet av Folkehelseforeningen Ung (FHF Ung). Store deler av prosjektet hadde tilknytning til den nasjonale Folkehelsekonferansen, som i 2023 fant sted i Tromsø. Prosjektet besto av flere deler, med blant annet planlegging av egen forkonferanse før selve konferansen, samt planlegging av den ene plenumssesjonen på selve folkehelsekonferansen. I etterkant av prosjektet skulle det skrives en veileder, som kan brukes av de som ønsker å få inspirasjon til å bli flinkere til å involvere unge i folkehelsearbeidet. Prosjektet er finansiert med midler fra Stiftelsen Dam.
Mål og hensikt
Veilederen er delt inn i ulike kapitler, ut ifra hvordan prosessen i prosjektet var. Under hvert kapittel er det oppsummert en punktliste med hva som er viktig å huske på i denne delen av prosjektet.
Involvering
Unge og unge voksne ble involvert i hele prosessen – fra start til slutt. Det var viktig for FHF Ung at dette var et prosjekt av og med unge og unge voksne. Det var derfor viktig at unge fikk dele sin mening om prosjektet hele veien, slik at de unges perspektiver ble ivaretatt.
Planleggingsfase
Prosjektgruppen ble ledet av FHF Ung, og hadde representanter fra Tromsø ungdomsråd og Troms og Finnmark fylkeskommunale ungdomsråd.
Erfaringer fra planleggingsfasen når det gjelder medvirkning, er at det er viktig å legge til rette for medvirkning fra travle ungdommer. For å rekruttere ungdommer til å sitte i prosjektgruppen, ble ungdomsrådene invitert direkte til å stille med representanter. Møtene ble gjennomført digitalt, og var lagt til ettermiddag/kveld.
Viktige punkter å huske på i planleggingsfasen
Gjennomføring
Selve gjennomføringen av forkonferansen var veldig lærerik. Under kan du se programmet for dagen, og hvilke aktiviteter som ble gjennomført.
Kjøreplan / program
Velkommen og introduksjon
Icebreaker-aktivitet
Innføring i folkehelsearbeid og ungdomsdeltakelse
Gruppediskusjoner: Identifisering av utfordringer og muligheter
Gruppene diskuterer de utvalgte folkehelseutfordringene og skal komme frem til konkrete tiltak
Oppsummering og oppfølging
Avslutning
Viktige punkter å huske på i gjennomføringen
Resultater
Resultater fra forkonferansen viste at unge og unge voksne er opptatt av sosial ulikhet, klima og miljø, rus, reell medvirkning, psykisk helse og mangel på tilhørighet. Disse temaene kom deltakerne fram til gjennom en demokratisk prosess, og det ble bestemt tre konkrete tiltak per tema. Du kan lese mer om resultatene HER.
Prosjektet har ført til flere spennende muligheter og vi har fått presentert resultatene på flere ulike arenaer.
Evaluering
Det ble gjennomført en evaluering på slutten av workshopen. Denne evalueringen har gitt oss nyttige innspill til arbeidet med denne veilederen. For å gjøre selve evalueringsdelen enkel og effektiv, fikk alle deltakerne skrive ned hva de synes var bra og hva som kunne vært bedre på egne lapper.
Noe av det som var mest gjentakende på positive ting var å bli kjent med mange nye folk, spennende temaer, og å få samarbeide på tvers. Forbedringspotensialene som gikk igjen var mer involvering av enda yngre deltakere, blande gruppene slik at man ble kjent med flere, og mer diskusjon i plenum og ikke bare i gruppene.
Viktige punkter å huske på i evalueringen
Veien videre og verdien av unges medvirkning
Prosjektet og resultatene fra prosjektet brukes hyppig inn i dialoger og erfaringsdelinger på andre typer arrangementer. Det vil bli arrangert en digital lunsj der resultatene (nok en gang) skal bli presentert. FHF Ung har også utviklet en handlingsplan for sitt arbeid, der de identifiserte temaene går igjen om satsingsområder.
Resultatene fra prosjektet kan brukes videre til å:
For å oppnå mest mulig verdi fra et slikt prosjekt er det viktig å ta resultatene videre, i så mange arenaer som mulig. Dersom det er mulig vil det være givende for deltakerne å få informasjon om hvordan resultatene blir tatt videre, og om det blir gjennomført konkrete endringer på bakgrunn av prosjektets resultater. Dette kan være ekstra motiverende for unge, da de kan oppleve at deres stemme blir hørt og verdsatt.
Har du et spørsmål om Folkehelseforeningen eller folkehelsearbeid send oss en melding
Norsk Forening for Folkehelse – Folkehelseforeningen
Org. nummer: 983 513 786
Telefon: 954 95 003
E-post:
Postadresse: Rådyrveien 20, 1488 Hakadal
Personvern og cookies
Fotokreditering bilder i toppen: Hold Norge rent, Eg e naboen din og Syklistenes landsforening