Folkehelseforum 25.03.25: Utjevning av sosiale forskjeller 

portrait of tired young woman student standing alone in city center and looking at camera with straight face while crowds of men and women are whizzing around.

Praktisk informasjon 

Tidspunkt: Tirsdag 25. mars 2025, kl. 09.30 – 12.30 

Vertskap: KLP, Dronning Eufemias gate 10, Oslo 

Målsetting: Gjennom foredrag og dialog skal vi bli enige om de mest konkrete og kunnskapsbaserte investeringene for å redusere sosiale forskjeller i Norge. Dette danner grunnlag for vårt felles innspill til Statsbudsjettet 2026

Politikerne er med! Statssekretær Usman A. Musctaq (AP), Erland Svarsdal Bøe, helsekomiteen (H) og Kjersti Toppe, Helsekomiteen (SP) har allerede takket ja til å bidra. Vi venter på svar fra de andre partiene og publiserer etter hvert som vi får svar.

Arrangører: Fremsam og Folkehelseforeningen  

Påmelding: Senest torsdag 20. mars 2025 HER. (Gratis deltakelse, men ved uteblivelse uten avmelding innen fristen faktureres du 300 kr.) 

Sosiale helseforskjeller

Sosiale helseforskjeller er den største utfordringen for folkehelsen – både nasjonalt og globalt. Disse forskjellene skyldes folks oppvekst- og levekår, og kan ikke løses av enkeltindivider eller én sektor alene. God helse for alle er et politisk ansvar, og krever en tverrfaglig innsats fra øverste hold.  

Kunnskap + politikk = god folkehelse 

Hva er de viktigste innsatsene for å utjevne sosiale helseforskjeller i Norge? På dette Folkehelseforumet skal vi sammen finne de mest effektive investeringene Stortinget kan vedta i statsbudsjettet for 2026. Investeringer som utjevner sosiale forskjeller og gir avkastning i form av bedre helse, lavere utgifter til helsetjenester, mindre bekymring for enkeltpersoner og et mer inkluderende samfunn. 

Fagleder arbeidsliv Vibeke Os Bratli KLP, Statssekretær Usman Mushtaq Helse- og Omsorgs departementet og Styreleder Lasse Heimdal Folkehelseforeningen hilser alle velkomne til tre viktige timer.

Program 

Status for sosial ulikhet i helse, ved professor Terje Andreas Eikemo 
Terje Andreas Eikemo, professor og leder for CHAIN ved NTNU, forsker på sammenhengen mellom sosiale og økonomiske levekår og helse. Hans forskning viser hvordan utdanning, inntekt og samfunnsstrukturer påvirker mental helse, kroniske sykdommer og levealder – både i og mellom land. 

God helse er en menneskerettighet, men avgjøres i stor grad av hvordan samfunnet er organisert og hvilken politikk som føres. Dette blir særlig tydelig i krisetider, som under pandemier, økonomiske nedgangstider og ekstreme værhendelser. Eikemo jobber for sosial rettferdighet og politiske endringsprosesser som kan redusere sosial ulikhet, barnedødelighet og forbedre folkehelsen på tvers av samfunnsgrupper. 

Politisk kommentarer

Pause 

Dialog – alle deltakere bidrar (politikere har lytteposter) 
Et ekspertpanel har utarbeidet forslag til treffsikre investeringer for å redusere sosiale helseforskjeller. Alle deltakere blir med i en dialog om realismen i disse tiltakene og åpner for nye innspill. Vi skal ende opp med en liste, som leveres til finanskomiteen og til samtlige politiske partier.  

Politisk debatt – Hvordan påvirker denne kunnskapen partienes politikk? 
Politikere fra ulike partier diskuterer hvordan de vil bruke innsikten fra dagen i sitt arbeid. Vi oppdaterer deltakerlisten fortløpende. 

  • Usman A Mushtaq, statssekretær Helse og Omsorgsdepartementet, (AP) 
  • Erlend Svardal Bøe, Helse- og omsorgskomiteen (H) 
  • Kjersti Toppe, Helse- og omsorgskomiteen (Sp)

12.30 – Oppsummering og avslutning 

Du melder deg på her

Hva er folkehelseforum?

Folkehelseforum er en møteplass for medlemmer, forskningsmiljøer, fag- og frivillige organisasjoner, næringsliv og politikere. Målet er å dele kunnskap, foreslå løsninger og være i felles dialog med politiske partier nasjonalt og lokalt. Denne gangen er KLP vertskap for møtet og vi arrangerer for første gang sammen med Fremsam Her kan du se en film på hvordan det fungerer.

Dette kan også være interessant for deg:

Professor Geir Sverre Braut er 70 år – Velkommen til jubileumsseminar | Folkehelseforeningen

Digital lunsj 27. mars: En fremtidsrettet, forebyggende tannhelsetjeneste | Folkehelseforeningen

Nettverkssamling 2025: Den bærekraftige fremtiden skaper vi nå

Folkehelsekonferansen 2025, Kristiansand, 16. – 17. oktober 2025 | Folkehelsekonferansen

Vi bruker cookies for å kunne gjøre brukeropplevelsen bedre for deg