At selve presenteringen pågikk i Røde Korsens lokaler sentralet i Oslo, var ingen tilfeldighet. De er blant landets største humanitære organisasjoner og bidrar til å styrke folkehelse i Norge og i utlandet. Derfor var dette også en annerkjennelse til den frivillige innsatsen som mange gjør i Norge. 

Det var yrende liv og gode samtaler både før og etter selve lanseringen av folkehelsemeldingen. Her er Jorid Grimeland og Johan Lund fra Folkehelseforeningen i en god samtale med Bjørn Gullvåg, H dir.

I Norge har vi i utgangspunktet god helse og plasserer oss på topp 10 i globale målinger av «lykke» eller tilfredshet med livet. Dette er et bra grunnlag, så hva gjenstår? 

Folkehelsemeldingen har som intensjon om å utjevne sosiale forskjeller i helse, forebygge utenforskap og styrke frivillighet. Frivillighet handler om aktivitet, engasjement og opplevelse av mening og gir glede til minst to mennesker. 

Det er noen tegn på økende forskjeller i levekår. De aller fattigste lever i gjennomsnitt 14 år mindre enn de rikeste. Dette er muiig å gjøre noe med og folkehelsemeldingen tilrettelegger for prioriteringer og tiltak for en slik innsats. 

Det blir spennende lesing i påsken. Folkehelsemeldingen ivaretar konklusjonen fra flere kommisjoner og faglige vurderinger vi kjenner godt. Samtidig øker våre forventninger. 

Har du lyst til å diskutere Folkehelsemeldingen med oss? Vi minner at medlemmer har blitt invitert til webinar/ lunsjdebatt den 13. april! Vi gleder oss til å oppsummere de viktigste poeng og få dialog med dere! 

Du melder deg på her:

Digital medlemslunsj 13.04.23: Ny Folkehelsemelding – hva synes vi? | Folkehelseforeningen

Annica Øygard, generalsekretær i FHF, takket statssekretær Ole Henrik Krat Bjørholdt (AP) før gode møteplasser i utviklingen av meldingen. De begynte også samtaler om oppfølginsgsprosesser som skal gjennomføres i sammenheng med årets Folkehelsekonferanse (Innspill til ny Folkehelselov og en egen folkehelsemelding for den samiske befolkningen)