Fokus

Matsystemet

Et bærekraftig matsystem er mer enn veien fra jord til bord – det handler om alt og alle som påvirker hva vi spiser og hvordan maten produseres. Når matsystemet fungerer godt, får vi bedre helse, lavere klimaavtrykk og mer rettferdig fordeling. Folkehelseforeningen jobber for å sette matsystemer på dagsordenen og finne løsninger som gjør det enklere for alle å spise sunt, miljøvennlig og rettferdig.

Bærekraftige matsystemer – en nøkkel til bedre folkehelse

Matsystemet handler også om alt og alle som former hva vi spiser – fra politikken som legger rammer for produksjon og handel, til markedsføring, teknologi, arbeidsplasser og sosiale forhold. Det betyr at både mennesker, miljø og samfunn er en del av dette systemet – og at endringer ett sted kan gi ringvirkninger i hele systemet.

Når matsystemet fungerer godt, bidrar det til at vi får bedre helse, reduserer sykdom, styrker livskvaliteten og senker klimaavtrykket. Et sunt og bærekraftig kosthold er faktisk et av de mest effektive tiltakene vi har for å forebygge sykdom og redusere sosiale forskjeller i helse.

Sunn mat er en menneskerett


I Folkehelseforeningen mener vi at tilgang til sunn mat er en menneskerett, og at matsystemet er et felles ansvar. Derfor arbeider vi for å løfte folkehelseperspektivet i matpolitikken – slik at kostråd, klima- og naturmål kan trekke i samme retning. Gjennom vår arbeidsgruppe for bærekraftige matsystemer samler vi kunnskap og engasjement fra ulike fagfelt. Gruppen gir råd til foreningen, følger utviklingen i skjæringspunktet mellom forskning, politikk og praksis, og bidrar med innspill til høringer, artikler, kronikker og Folkehelsekonferansen.

Vi setter søkelys på løsninger som kan gjøre en reell forskjell: sunn skatteveksling, bedre offentlige måltider, mer kunnskap om mat og ernæring, og en mer rettferdig landbrukspolitikk. 

Hva er matsystemet?

Arbeidsgruppen

Folkehelseforeningen har opprettet en egen arbeidsgruppe som arbeider for matsystemet. 

Vi deler kunnskap gjennom våre nettsider, i Folkehelseforum, på Folkehelsekonferansen, i artikler og kronikker. Vi følger utviklingen i skjæringspunktet mellom politikk, forskning og praksis, og gir innspill til områder der det trengs mer kunnskap.

Vårt mål er å bidra til et matsystem som gjør det enklere for alle å spise sunt, miljøvennlig og rettferdig – til beste for både dagens og fremtidens generasjoner.

Teamet

Jeg engasjerer meg fordi jeg brenner for å skape et rettferdig samfunn som fremmer helse og trivsel for alle. Som styremedlem og leder av arbeidsgruppe matsystemet vil jeg å kunne bidra til å styrke folkehelsepolitikken.

Carina Alm

Leder av arbeidsgruppa Matsystemet

Anine Medin

Førsteamanuensis i ernæring ved Universitetet i Agder

De senere årene har jeg vært særlig opptatt av implementeringsforskning, og hvordan vi kan ta evidensbasert kunnskap i bruk i kommuner der folk lever og bor.

Frøydis Nordgård Vik

Professor i samfunnsernæring, Universitetet i Agder

Jeg er utålmodig og vil se større endringer i hvordan vi jobber med mat - lokalt, nasjonalt og globalt. Med deltakelse i arbeidsgruppen håper jeg både å kunne bidra til reell endring på systemnivå.

Kathrine Marthinsen

Daglig leder i Folkelig, en sosial entreprenør som jobber for bedre folkehelse for barn og unge

Gjennom ulike roller har jeg sett hvor viktig matsystemene er for rettferdig fordeling og god folkehelse og er engasjert i Folkehelseforeningens arbeid med å løfte dette tema.

Linn Øysæd Gyland

Enhetsleder for samfunnsutvikling i Åseral kommune

Jeg er veldig glad for å få være med i arbeidsgruppen og bidra til tverrfaglig samarbeid og forståelse mellom folkehelsefeltet og de andre aktørene som jobber med mat, landbruk og kosthold.

Siri Løvsjø Solberg

Rådgiver og fagleder for ernæring og folkehelse i Matvalget

Forebygging av sykdom og en bedre mat- og landbrukspolitikk må høyere opp på statens agenda. Jeg vil bidra til at helse prioriteres – nasjonalt og globalt – gjennom Folkehelseforeningen.

Tanja Kalchenko

Lege og leder i Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen

Artikler

    • Matsystemet

    Annica Øygard

    Leder i Folkehelseforeningen

    • Matsystemet
    • Politikk for bedre folkehelse - Folkehelseforum
    Jeg engasjerer meg i Folkehelseforeningen fordi jeg brenner for å skape et rettferdig samfunn som fremmer helse og trivsel for alle. Som styremedlem håper jeg å kunne bidra til å styrke folkehelsepolitikken.

    Carina Alm

    Styremedlem i Folkehelseforeningen og leder i arbeidsgruppe "Matsystemet"

    Siri Løvsjø Solberg

    Rådgiver og fagleder for ernæring og folkehelse i Matvalget

    Tanja Kalchenko

    Lege og leder i Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen

    Linn Øysæd Gyland

    Anine Medin

    Førsteamanuensis i ernæring ved Universitetet i Agder, hvor jeg leder bachelorprogrammet i samfunnsrettet ernæringsarbeid og er nestleder for forskningssenteret Lifecourse Nutrition

    Frøydis Nordgård Vik

    Professor i samfunnsernæring ved Senter for Mat og ernæring i et livsløpsperspektiv, Universitetet i Agder

    Kathrine Marthinsen

    Daglig leder i Folkelig, en sosial entreprenør som jobber for bedre folkehelse for barn og unge.

    • Politikk for bedre folkehelse - Folkehelseforum
    • Bevegelsesglede
    • Matsystemet
    • Oral helse
    • Folkehelseforeningen Ung
    • Psykisk helse og livskvalitet

    Annica Øygard

    Leder i Folkehelseforeningen

    • Matsystemet
    • Politikk for bedre folkehelse - Folkehelseforum

    Annica Øygard

    Leder i Folkehelseforeningen