Fokus
Matsystemet
Et bærekraftig matsystem er mer enn veien fra jord til bord – det handler om alt og alle som påvirker hva vi spiser og hvordan maten produseres. Når matsystemet fungerer godt, får vi bedre helse, lavere klimaavtrykk og mer rettferdig fordeling. Folkehelseforeningen jobber for å sette matsystemer på dagsordenen og finne løsninger som gjør det enklere for alle å spise sunt, miljøvennlig og rettferdig.

Bærekraftige matsystemer – en nøkkel til bedre folkehelse
Matsystemet handler også om alt og alle som former hva vi spiser – fra politikken som legger rammer for produksjon og handel, til markedsføring, teknologi, arbeidsplasser og sosiale forhold. Det betyr at både mennesker, miljø og samfunn er en del av dette systemet – og at endringer ett sted kan gi ringvirkninger i hele systemet.
Når matsystemet fungerer godt, bidrar det til at vi får bedre helse, reduserer sykdom, styrker livskvaliteten og senker klimaavtrykket. Et sunt og bærekraftig kosthold er faktisk et av de mest effektive tiltakene vi har for å forebygge sykdom og redusere sosiale forskjeller i helse.
Sunn mat er en menneskerett
I Folkehelseforeningen mener vi at tilgang til sunn mat er en menneskerett, og at matsystemet er et felles ansvar. Derfor arbeider vi for å løfte folkehelseperspektivet i matpolitikken – slik at kostråd, klima- og naturmål kan trekke i samme retning. Gjennom vår arbeidsgruppe for bærekraftige matsystemer samler vi kunnskap og engasjement fra ulike fagfelt. Gruppen gir råd til foreningen, følger utviklingen i skjæringspunktet mellom forskning, politikk og praksis, og bidrar med innspill til høringer, artikler, kronikker og Folkehelsekonferansen.
Vi setter søkelys på løsninger som kan gjøre en reell forskjell: sunn skatteveksling, bedre offentlige måltider, mer kunnskap om mat og ernæring, og en mer rettferdig landbrukspolitikk.
Hva er matsystemet?
Arbeidsgruppen
Folkehelseforeningen har opprettet en egen arbeidsgruppe som arbeider for matsystemet.
Vi deler kunnskap gjennom våre nettsider, i Folkehelseforum, på Folkehelsekonferansen, i artikler og kronikker. Vi følger utviklingen i skjæringspunktet mellom politikk, forskning og praksis, og gir innspill til områder der det trengs mer kunnskap.
Vårt mål er å bidra til et matsystem som gjør det enklere for alle å spise sunt, miljøvennlig og rettferdig – til beste for både dagens og fremtidens generasjoner.
Arrangementer
-
- Matsystemet
Teamet

Carina Alm
Leder av arbeidsgruppa Matsystemet

Frøydis Nordgård Vik
Professor i samfunnsernæring, Universitetet i Agder

Kathrine Marthinsen
Daglig leder i Folkelig, en sosial entreprenør som jobber for bedre folkehelse for barn og unge

Linn Øysæd Gyland
Enhetsleder for samfunnsutvikling i Åseral kommune

Siri Løvsjø Solberg
Rådgiver og fagleder for ernæring og folkehelse i Matvalget

Tanja Kalchenko
Lege og leder i Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen
Artikler
-
- Matsystemet
Publisert: 14. oktober 2025
Et helhetlig matsystem for god folkehelse
Annica Øygard
Leder i Folkehelseforeningen
-
- Matsystemet
- Politikk for bedre folkehelse - Folkehelseforum
Publisert: 22. september 2025
Folkehelseforeningen sitt høringsinnspill - Matsystemet
Carina Alm
Styremedlem i Folkehelseforeningen og leder i arbeidsgruppe "Matsystemet"
Siri Løvsjø Solberg
Rådgiver og fagleder for ernæring og folkehelse i Matvalget
Tanja Kalchenko
Lege og leder i Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen
Linn Øysæd Gyland
Anine Medin
Førsteamanuensis i ernæring ved Universitetet i Agder, hvor jeg leder bachelorprogrammet i samfunnsrettet ernæringsarbeid og er nestleder for forskningssenteret Lifecourse Nutrition
Frøydis Nordgård Vik
Professor i samfunnsernæring ved Senter for Mat og ernæring i et livsløpsperspektiv, Universitetet i Agder
Kathrine Marthinsen
Daglig leder i Folkelig, en sosial entreprenør som jobber for bedre folkehelse for barn og unge.
-
- Politikk for bedre folkehelse - Folkehelseforum
- Bevegelsesglede
- Matsystemet
- Oral helse
- Folkehelseforeningen Ung
- Psykisk helse og livskvalitet
Publisert: 05. august 2025
Internasjonalt folkehelsearbeid – muligheter gjennom Folkehelseforeningen, se opptak
Annica Øygard
Leder i Folkehelseforeningen
-
- Matsystemet
- Politikk for bedre folkehelse - Folkehelseforum
Publisert: 13. mai 2025
Matsystemet: Seminar og politisk debatt på Stortinget inspirerer til handling
Annica Øygard
Leder i Folkehelseforeningen